Leva på landsbygden

Vy över landsbygd

Jag är för en levande landsbygd, det finns flera anledningar till det, en av dem är att jag själv vill bo på landet med min familj. Men det är svårt idag, det finns många mindre gårdar på landet, långt från större städer till riktigt bra priser. Ibland finns det även skolor inom rimliga avstånd och då är det ju riktigt bra.

Men det finns ett stort problem, vad ska man livnära sig på? Att ha långt till mataffären är en sak, då får man helt enkelt planera sina inköp när man väl åker dit en gång i veckan eller vad som nu kan bli lagom. Men att arbeta, det måste man i regel 5 av 7 dagar i veckan och då är det inte, för min del, hållbart att pendla över en timme enkel väg varje dag. Det skulle förta en stor del av livskvalitén att behöva spendera kanske 3 timmar extra i bilen per dag.

Men åter till anledningarna till varför jag vill bo på landet.

  • En härlig miljö att växa upp i
    Jag vill att mina barn ska få växa upp i en miljö där de kan springa runt och leka som barn gjorde förr. När jag växte upp, för ca 20 år sedan så var vi ute betydligt mer än vad barnen är idag. Detta trots att även jag bodde i staden, men visst datorer och tv-spel fanns knappt då, där har det hänt otroligt mycket på dessa 20 år. Men barn måste vara ute och leka, och i naturen finns ju mängder med saker att hitta på, grodor att fånga och massa annat kul!
  • Billigt boende
    Detta är ju egentligen flera anledningar i en. Ett billigt boende i inköp är trevlig, mindre lån att betala av och man kanske är skuldfri till pensionen. Med lite mark till huset/gården kan man vara självförsörjande på ved, så även om man bara har en liten kamin och primärt värmer upp huset med el så kan man få ner driftskostnaden genom att elda lite mer de kallaste månaderna.
  • Jakt
    Kanske min primära anledning, att bara kunna gå ut genom dörren och då vara på jaktmarken är helt underbart. Det blir lättare att träna hundarna, jaga varje dag, ha ett aktivt viltvårdande och plocka svamp och bär på den egna marken.
Övergiven gård i Värmland Bild: http://jornmark.se/

Men vad skulle då behöva fungera bättre för att jag och min familj skulle kunna ta klivet? Möjligheten att jobba hemifrån skulle kunna vara en del i det hela. Som jag skrivit tidigare så är pendling inte en möjlighet, men att jobba hemma med sitt lönearbete vore väldigt bra! Nu är jag inte främmande för att driva eget om förutsättningarna är rätt.

Konstigt nog verkar väldigt får företag pusha på att jobba hemifrån. Jag tycker det borde vara lite av en win-win situation för företagen, genom att tillhandahålla en dator för varje anställd, vilket de troligen ändå gör på arbetsplatsen, kan de istället jobba hemma, företaget kan minska på sina lokalytor och spara pengar. Möten kan hållas via webcam och jag tror att arbetsmoralen förbättras.

Jag har läst om en kommun som gjorde ett försök med satellit arbetsplatser på avlägsna samhällen i kommunen för att man skulle slippa åka till centralorten för att arbeta. Dessvärre hade försökte, då jag läste om det, pågått i ungefär ett år och arbetsplatsen hade använts väldigt lite. Tycker det är tråkigt att folk inte tar tillvara på tillfällen som gör att de kan vara hemma mera.

För mig skulle en gård på landet betyda mycket, en lugn plats att andas ut, ha en härlig miljö för hundarna och riktigt bra träningsmöjligheter. Att kunna leka och stoja med barnen långt in på sommarnätterna utan att grannar bryr sig för de antagligen inte ens hör oss.

Men ja, för att komma dit måste inkomstbiten lösas på ett bra sätt 🙂

Resele, en avfolkningsbygd för ett par år sedan har satsat hårt på att vända trenden, det gör mig väldigt glad att se och läsa om dem. Besök hemsidan för att läsa mer http://resele.se/ jag önskar att fler samhällen satsade så som dem gör!

Med fler boende på landsbygden så kommer fler jobbtillfällen! Samt att man slipper bostadsbristen i städerna för de som vill bo där.

Märkt: /

2 thoughts on “Leva på landsbygden

  1. Håller med dig i det du skriver. Skulle gärna själv bo mer lantligt på grund av livskvaliten för mig och hundarna. Men som du säger så är ju pendling till ett jobb orimlig på vissa håll.

Lämna ett svar