Jämthunden

Efter en förfrågan om jag inte kunde skriva lite mer om jämthunden som ras och min uppfattningar så tänkte jag att jag ska göra det.

Jämthunden är en svensk ras, går under SKK’s grupp 5, Spetsar och Urhundar. Jämthunden är en jaktras som främst används för jakt på älg. Men den jagar även björn, lo, vildsvin och grävling. Rasen används främst vid löshundsjakt då den själv letar efter viltet, när den möter på något börjar den att skälla och uppmärksammar var viltet är.

Rasen är stor, stark, lugn, lättlärd, uthållig, modig, stabil hund med stor jaktlust. Men passar väldigt bra i familjen, den anpassar sig lätt och gillar att pulka eller släde. De är väldigt intelligenta.

Min erfarenhet säger att de är väldigt lättlärda och gärna spårar. Det är väldigt lätt att träna spår, det enda det går att klaga på är att går lite för fort för min. Andra jag känner upplever också att de gärna tränar och spårar. Dock är det lite svårt att träna det som man gärna vill träna, älgmötena. Det är ju egentligen det som avgör hur hunden blir som jakthund. För eftersök eller ledhund vid jakt så är det inga problem.

Jämtarna fungerar överlag väldigt bra med barn. Min har ju varit med nästan lika länge som min dotter, det har fungerat bra hela tiden. Hon är försiktig och väldigt snäll när hon är omkring dottern. Hon låter sig användas som huvudkudde och låter dottern göra det mesta med henne så länge det inte är obehagligt eller gör ont. Är aldrig det minsta nervös över att lämna dem två ensamma i rummet. Det verkar vara så överlag, i gruppen på facebook med jämthundsägare så är det nog ingen som har haft problem med sin jämte och barnen.

De är ofta väldigt härliga individer, min pratar gärna när tillfälle ges, om husse inte fattar eller om hon bara är väldigt glad. Jag får nog säga att jag är frälst av rasen, har mycket svårt att tänka mig ett liv utan en jämte. De flesta som träffar henne tycker också det är en härlig hund, speciell men väldigt snäll.

Det enda lustiga är att min är totalt livrädd för dammsugaren, de har jag inte stött på hos en hund tidigare. Det är bättre nu, men i början stod hon och skakade när dammsugaren drog igång…. Nu går hon bara undan och håller sig ur vägen.

För övrigt har min sambo gått en kurs i rallylydnad med henne. Det har gått hur bra som helst när hon är fokuserad. Men när hon inte vill, eller godiset inte lockar tillräckligt så är det helt meningslöst att fortsätta träna den gången, och det skulle jag säga är ganska typiskt för just en jämthund. Vill de så går det hur bra som helst, vill de inte så är det nästan helt hopplöst att få dem ändra sig.

Men de är för härliga och enligt mig riktigt snygga!

Jämthund
Jämthund
2013-09-14 08.47.19
Älgjakten 2013
Märkt:

3 thoughts on “Jämthunden

  1. Dessutom, rallylydnad är ju både roligt och bygger en bra kommunikation mellan människa/hund. Kul att de kör på rally 🙂

  2. Tack, alltid intressant att läsa om erfarenheter. Själv har jag aldrig ägt någon jämte utan bara träffat jaktkompisarnas. De verkar vara trevliga hundar, och fina 🙂

Lämna ett svar