Fortsatt älgjakt

De sista helgerna har jag varit med och fortsatt jaga älg. Sist jag skrev om älgjakten så hade vi ju skjutit en stor, det var den sista på tilldelningen och vi hade således bara två kalvar inför jakten som var i helgen.

Vi blir färre och färre som kommer till jakten. Antagligen för att många som jagar bara gör det för köttet, nu när det bara är kalv kvar så är det inte så intressant längre. Vi var 5 st båda dagarna i helgen. Det gör att det blir ganska tufft att jaga, blir fler snabba såtar då det är svårt att placera ut de som blir passkyttar. Jag hamnar ofta på pass först för att sen kunna gå med hunden när vi är klara för dagen eller en senare såt.

Lördagen så satt vi inte så länge på passen innan första smällen kom. Då sköt blev det en kalv skjuten på ett av passen. Han hade haft ko med två kalvar på passet så vi ägnade ett par timmar åt att låta hunden fortsätta om han även skulle kunna få fram den andra kalven.

Men när det inte lyckades så avslutade vi jakten och tog reda på kalven. En rätt liten kalv men det är ju alltid något. Efter att vi gjort klart kalven så åkte jag hem, var alldeles för dåligt väder för att det skulle vara någon idé att åka och släppa Siri.

På söndagen började vi jaga i samma områden som lördagen, detta för att se om kon och kalven kommit tillbaka. Men hunden fick tag på ett rådjur och drev det glatt över hela jaktmarken… Så hundföraren fick försöka fånga in hunden medan vi andra stod på våra pass.

Vi avslutade såten och tog nya tag i en annan del. Denna gången spårade hunden bättre men dessvärre hittade han inte på något. Vi avslutade den och bestämde oss efter en stund att vi skulle prova en tredje såt. Nu var vi bara fyra kvar och även jag skulle gå med hund så det var bara två passkyttar.  Siri spårade på bra och gjorde några fina sökvändor, en gång brakade det till ordentligt i skogen. Men det tystnade nästan direkt, vet inte om det var Siri som lyckades föra sånt oväsen eller om hon skrämde iväg något. Hon kom tillbaka ganska snabbt. Den andra hunden lyckades ännu en gång få upp ett rådjur och försvann iväg långt. Hundföraren hämtade honom ca 7 km från vår jaktmark.

Siri fortsatte jobba på men jag märkte att hon blev tröttare och tröttare. Efter två timmar avbröt jaktledaren jakten. Då var hunden ca 200 meter bort, jag stod på ett kalhygge och hon var på andra sidan en skogsdunge. Då hör jag hur någon skriker ”NEEEJ”, kollar till på pejlen och ser att hon är vid en villa på andra sidan. Skyndar mig dit och då jagar hon lösa höns för fullt….

Bild från slutet på dagen, strax före kvinnan skrek.
Bild från slutet på dagen, strax före damen skrek.

Jakten kunde ju avslutats bättre men det gick ju bra och inga höns kom till skada. Damen i huset tog det hela med ro och bad om ursäkt för att hon fick fostra hunden att inte jaga hönor.

Märkt: //

Lämna ett svar